Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ

"A területi felzárkózási koordinációs központ és felnőttképzési feladatot ellátó regionális képző központok irányításáról és feladatairól szóló 3/2011. (II. 11.) KIM rendelet, és a módosításáról szóló 19/2011. (VI. 24.) KIM rendelet 6. § (1) bekezdése alapján a 9 db, eddig önálló Regionális Képző Központ a rendelet hatályba lépése napjával a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központtal, mint általános jogutóddal történő egyesítés (beolvadás) révén megszűnt.

A Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ elnevezése 2011. június 30-tól Türr István Képző és Kutató Intézetre változott."

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

Milyen eszközökre van szükség otthoni munkavégzéshez?

by | Távmunka segédletek

Ha otthonról szeretnénk munkákat elvégezni – vagy annak legalább egy részét – akkor van néhány olyan eszköz, amelyek nagy valószínűséggel elengedhetetlenek lesznek mindehhez.

Azért csak nagy valószínűséggel, mert minden munka, minden munkakör és minden feladat más. Mingyeikben más eszközök lehetnek szükségesek – mégis, az alapok ugyanazok.

Ezeket az alapokat vesszük most górcső alá és nézzük meg, hol tudjuk megtenni beszerzésüket, ha esetleg hiányt szenvednénk.

Talán a legfontosabb otthoni munkavégzéshez szükséges eszköz…

Nagy meglepetés talán nem ér senkit – a számítógép.

Legyen szó akár adatok kezeléséről, szövegírásról, számítások végzéséről – de akár csak kapcsolattartásról, a számítógép elengedhetetlen eszköz az otthoni munkavégzésre.

Vannak, akik sokkal inkább szeretik a hagyományos “kockás papír’, toll-ceruza megoldást, de amennyiben arra van szükség, hogy a létrehozott feljegyzéseket, dokumentumokat mások (például kollégánink, főnökünk vagy esetleg az ügyfelek) is láthassák, akkor a legkönnyebb megoldás mégiscsak a számítógép.

Számítógép – no de milyen? 

Milyen számítógépet válasszunk?

Első körben csak általánosságban, a gép fajtáját illetően lenne javaslatunk. Ha olyan munkakörben dolgozunk, hogy otthonról is tudjuk végezni feladatainkat, de adott esetben a munkahelyünkről, az irodánkból is tudunk/szoktunk dolgozni, akkor egy laptop lehet a legjobb megoldás.

Itt ugyanis nem kell azzal plusz időt eltölteni, amíg az otthon készült fájlokat elmentjük és áthelyezzük egy hordozható adathordozóra. A kényelem mellett az adatvédelem is kérdés lehet: egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt sokkal könnyebb véletlenül elhagyni, mintsem egy komplett hordozhtó számítógépet.

Persze azt is ellophatják, de azért kisebb az esély rá, hogy nem figyelünk oda kellőképpen – egy USB jóval kisebb és sokkal könnyebben elkeveredhet például a nadrágzsebünkben vagy a retikülünkben – fontos adatokat elvesztve ezáltal.

 

Hardveres követelmények

A számítógépnél maradva néhány hasznos tanács a vásárláshoz.

Az otthoni munka alkalmával minden bizonnyal egyszerre több program is meg lesz nyitva feladatvégzésünk közepette. Például futni fog a rendszer, a fájlkezelő, szöveg- vagy táblázatkezelő. Ezek mellett még nyitva lesz a böngészőablak, hogy emailjeinket folyamatosan figyelemmel tudjuk követni. Netán még kellemes háttérzenét is indítunk, hogy könnyebben menjen a munka.

Ezt nevezik szaknyelven multitaskingnak – azaz több tevékenység egyszerre való végzését. Ez az otthoni munkánál gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Ahhoz, hogy számítógépünk is tudja tartani velünk a lépést, fontos a hardveres és a szoftveres kialakítás.

A hardvert illetően feltétlen figyeljünk oda vásárláskor az elérhető mmeória mennyiségre. 8 GB alatt nem nagyon érdemes nézelődni, ha fontos a fentiekhez hasonlatos multitasking környezet.

A processzor sebessége szintén fontos lehet – csakúgy, mint az elérhető merevlemez (tárhely) nagysága. 1 TB-al már kényelmesen tudunk gazdálkodni, és itt a rendszerfájloknak és a szoftvereknek is bőven akad hely.

Mert bizony a szoftvereknek is vannak bizonyos igényeik – úgy mondjuk, rendszerkövetelményeik. Minél komplexebb szoftvert hazsnálunk, annál erősebb gépre lesz szükségünk.

Nem mindegy ugyanis, hogy időnk nagy részében főként szöveget írunk, adatokat kezelünk – avagy például 3 dimenziós tervezőprogramokat futtatunk. Nyilvánvalóan más-más hardveres igény szükségeltetik mindegyikhez.

 

Szoftveres követelmények

A szoftveres kérdés erőteljesen függ a használati szokásainktól és az elvégzendő feladatok bonyolultságától. Itt most elsősorban inkább általános javaslatokat teszünk.

Nagy valószínűséggel szükségünk lesz: szövegszerkesztő programra, táblázatkezelő programra, esetleg képszerkesztő programra is.

Továbbá, egy böngészőre, amely biztosítja, hogy emailjeinket el tudjuk érni, így kollégáinkkal, ügyfeleinkkel kapcsolatban tudjunk maradni.

Nem hátrány, ha esetleg egy videóteleofnálásra alkalmas szoftvert is telepítünk. Egyes feladatokhoz jól jöhet.

A felsorolt feladatokhoz mind-mind léteznek ingyenes és fizetős megoldások is. Alapszintű programok esetén nem kell azonnal vásárolnunk, próbáljuk ki az ingyenes programokat első körben. Ha ennél többre lenne szükségünk, akkor a fizetős szoftverek próbaverzióját érdemes első körben letölteni – így tesztelhetjük a funkciókat, és csak aztán kell elkötelkeződnünk, ha már láttuk, mit tudnak. 

A számítógépen túl… 

Ha a számítógép-kérdést megoldottuk, gyakorlatilag a legfontosabb eszköz rendelkezésre áll. Nem szükséges, hogy külön rendelkezésre álljon például számológép sem, hiszen azt is elő tudjuk hívni a gépről.

Egy telefon azért nem árt – de ez is megoldható a laptopunk segítségével. Még csak webkamerára sem kell külön áldoznunk, hiszen a hordozható számítógépeknél ez ma már alapfelszereltség.

Ami talán a legfontosabb még a számítógép mellett, az a megfelelő irodai környezet – de erről már egy következő cikkben fogunk szólni.

Ahogy láthattuk, óriási dolgokra nem kell gondolnunk, bátran próbálkozzunk meg az otthoni munkával – ne az eszközigény tartson minket vissza!

 

További hasznosságok a távmunnkáról:

Távmunka segédletek
számítógépes ismeretek
Milyen számítógépes ismeretekre van szükség otthoni munkavégzéshez?

Milyen számítógépes ismeretekre van szükség otthoni munkavégzéshez?

Az előzőekben már vizsgáltuk az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközöket. Kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb eszközünk a számítógép: legyen az hordozható vagy asztali. A hardver adott, a szoftvereket azonban sokkal könnyebben tudjuk módosítani. Ebben a...