Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ

"A területi felzárkózási koordinációs központ és felnőttképzési feladatot ellátó regionális képző központok irányításáról és feladatairól szóló 3/2011. (II. 11.) KIM rendelet, és a módosításáról szóló 19/2011. (VI. 24.) KIM rendelet 6. § (1) bekezdése alapján a 9 db, eddig önálló Regionális Képző Központ a rendelet hatályba lépése napjával a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központtal, mint általános jogutóddal történő egyesítés (beolvadás) révén megszűnt.

A Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ elnevezése 2011. június 30-tól Türr István Képző és Kutató Intézetre változott."

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

Milyen számítógépes ismeretekre van szükség otthoni munkavégzéshez?

by | Távmunka segédletek

Az előzőekben már vizsgáltuk az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközöket. Kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb eszközünk a számítógép: legyen az hordozható vagy asztali.

A hardver adott, a szoftvereket azonban sokkal könnyebben tudjuk módosítani. Ebben a cikkben most azt vizsgáljuk meg, hogy milyen számítógépes ismeretekre van szükségünk ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjunk otthonunkból is dolgozni. 

ECDL

Az ECDL talán sokak számára ismerős rövidítés lehet. Magyarul az Európai Számítógéphasználói Jogosítvány néven ismert. Lényegében ez egy olyan tanfolyam- és vizsgasorozat, amely a legalapvetőbb számítógépes ismeretek elsajátításában segít.

Különféle modulokból áll a szövegszerkesztésen ár az adatbáziskezelésig. Ha rendelkezünk ECDL bizonyítvánnyal, akkor nagy probléma nem lehet, képesek leszünk az alapvető számítógép-kezelésre és a távmunka végzésre.

Fájlkezelés

Ha esetleg nincs ECDL bizonyítvánunk, akkor érdemes az alapoknál kezdeni. Az egyik ilyen első feladat lehet a fájlkezelés, ami a számítógépen található különféle fájlok elérését, áthelyezését, törlését jelenti.

Megijedni semmiképpen sem kell, a legtöbb operációs rendszer egyszerűen kezelhető és könnyedén elsajátíthatók az alapok. Bátran kérjük meg gyermekeinket, ismerőseinket, barátainkat, hogy keressenek nekünk oktatóvideókat az interneten.

Talán a legjobb formája a tanulásnak az online videókból való fejlődés. Számos témakörben és szerencsére magyar nyelven is elérhetőek oktatóvideók, például a fájlkezelés témakörében is.

 

Szövegszerkesztés, táblázatkezelés

Alapvető feladatok: a legismertebb “Iroda” alkalmazás biztosítja számunkra a kereteket mindezekhez. Szinte nincs olyan munkakör, ahol ne lenne szükség ezeknek a programoknak a használatára. Az internetes videók mellett nyomtatott kiadványok is segítséget nyújthatnak az szoftverek működésének elsajátításában.

Internet: böngészés, levelezés, videós kapcsolattartás

A kapcsolattartásnak az otthoni munka esetén rendkívül fontos szerep jut. Ilyenkor egymástól: kollégáinktól, főnökünktől, ügyfeleinktől fizikailag távol vagyunk, így mindenképpen szükséges a kapcsolattartás, hogy ne érezzük magunkat elszeparálva.

Ennek megteremtésére számos opció létezik. Írásos formában elektronikus levelek segítségével kommunikálhatunk egymással, de egy következő lépésben már a videótelefonálást is használhatjuk. Egyik sem bonyolult, könnyedén elsajátítható “tudomány”, és feltétlen szükséges a távmunkához.

Csak bátran!

A lényeg: ne féljünk, vágjunk bele! Sok esetben a távmunka az egyetlen megoldás, ahogyan feladatainkat el tudjuk végezni. Elegendő csak a 2020-as vírusjárványra gondolnunk: hány és hány ember vesztette volna el a munkahelyét, ha nem álltak volna rendelkezésre a távmunka feltételei.

Nincs szükség hosszú évekig tartó tanulásra: egy kedves ismerős, barát vagy családunk segítségével könnyedén hozzáférhetünk olyan anyagokhoz, amelyek rövid idő alatt képesek nekünk segíteni az alapszintű számítógépes ismeretek elsajátításához.

Az alapok pedig bőven elegendő lehetőséget nyújtanak arra, hogy adott esetben otthonról is el tudjunk végezni egyes ránk bízott feladatokat! Próbálkozzunk bátran!

 

További hasznosságok a távmunnkáról: