Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ

"A területi felzárkózási koordinációs központ és felnőttképzési feladatot ellátó regionális képző központok irányításáról és feladatairól szóló 3/2011. (II. 11.) KIM rendelet, és a módosításáról szóló 19/2011. (VI. 24.) KIM rendelet 6. § (1) bekezdése alapján a 9 db, eddig önálló Regionális Képző Központ a rendelet hatályba lépése napjával a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központtal, mint általános jogutóddal történő egyesítés (beolvadás) révén megszűnt.

A Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ elnevezése 2011. június 30-tól Türr István Képző és Kutató Intézetre változott."

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

A 2020-as koronavírus járvány és a távmunka

by | Távmunka segédletek

Sajnos a 2020-as év egy óriási kihívást jelentő vírust hozott az egész világ számára. Szokták mondani, hogy minden roszsban van valami jó – ezúttal is igaz ez a mondás. Annak érdekében ugyanis, hogy sok ezer munkahely megmaradhasson, az egyedüli megoldás a távmunka lett.

Mivel sokak számára ismeretlen volt mindezidáig az otthonról való munkavégzés, így ez a terület is rengeteget fejlődött. Ebben a cikkben egy-két tippet szeretnénk adni arra vonatkozóan, hogy tehetjük zökkenőmentesebbé az átállást, ha otthonról kell most dolgoznunk.

 

A távmunkában való, otthoni munkavégzés lehetősége

Sajnos sok munkahelyen, a feladatokból adódóan nincs lehetőség arra, hogy a dolgozók otthonaikból próbálják elvégezni a teendőket. Ha munkáltatónk felajánlotta számunkra, hogy távmunkában tovább folytatódhat munkaviszonyunk, az feltétlen egy jó kezdet!

Tekintsünk erre inkább lehetőségként, és ne nehézségként. Minden kihívás lehetőséget ad a fejlődésre – ehhez mi is igyekszünk minden tanácsot megadni.

A vírus sem lesz mindig velünk, ezt az időszakot át kell vészelni a legkevesebb veszteséggel – és ehhez minden olyan lehetőséget meg kell ragadnunk, ami kínálkozik. Ilyen a távmunka is. 

Testi felkészülés

Az otthoni munkára nem csak a munkakörnyezetet illetően, de testben és lélekben is fel kell készülnünk. Ezzel kapcsolatban adunk itt néhány tippet.

Mindenekelőtt nagyon fontos leszögezni: az itt található tanácsok semmiképpen sem helyettesítik az orvosi és szakértői segítséget! Cikkünk célja sokkal inkább a figyelemfelhívás, a részletes és kimerítő megoldásokat illetően feltétlen orvossal konzultáljunk!

Az első témakör, ami a testi felkészülés kapcsán képbe kerülhet, az a megfelelő vitaminellátottság. Mindez a vírus miatt is nagyon fontos, hiszen segíti ellenállóképességünket – de ugyanakkor az otthoni feladatvégzéshez szükséges energia miatt is szükséges.

Figyeljünk oda, hogy például elegendő C-vitaminhoz (gyümölcsök-zöldségek), D-vitaminhoz (legjobb forrása a napfény), B vitaminhoz (tojás, máj) jusson szervezetünk. És az ásványi anyagokról (magnézium, kálium stb.) se feledkezzünk meg!

A stressz kezelésében például a magnéziumnak óriási szerepe van – B vitaminnal karöltve nagy segítségünkre lehet.

Most, hogy otthon vagyunk, ha ügyesen tudjuk beosztani időnket, akkor alkalom adódhat a főzésre is. A javunkra válhat, ha gyorskaják helyett a vitaminokat és ásványi anyagokat friss zöldségekből, gyümölcsökből próbáljuk meg pótolni. 

Lelki felkészülés

Ami pedig a lelki rákészülődést illeti: mindennek az alapja az adott helyzet pozitív szemszögből való mgközelítése. Ahogy írtuk fentebb, tekintsünk lehetőségként a kialakult szituációra! Mások egy pillanat alatt elveszítették állásukat. Mi viszont megkaptuk a lehetőségeket arra, hogy otthoni munkavégzéssel át tudjuk vészelni a nehezebb időszakot.

Már ezzel a felfogással is sokat segíthetünk magunknak. (Ha nehezebben menne, számos könyv létezik a pozitivitásról.)

Továbbá, a napi rutinnak szintén nagy szerepe van a lelki egészségünk megőrzésében. Nagy a kísértés, hogy mivel otthon vagyunk, így szétfollyon az idő a kezeink között. Rendkívül fontos, hogy próbáljunk meg munkaórákat tartni, valamint határozzuk meg a pihenőidőt is!

Ha a kettőt egyensúlyban tudjuk tartani, az jó hatással lesz egész lényünkre.

Összefoglalva…

Ne teherként vágjunk bele az otthoni munka nyújtotta teendőkbe, hanem próbáljuk meg kalandként felfogni, és meglátni benne a fejlődés lehetőségét. Számos új ismeretet szerezhetünk, miközben több időnk juthat a testi-lelki jólétünk biztosítására is! Bízzunk benne, hogy ősszel a második hullámon is túl leszünk, és Mikulásra már mindenki visszatérhet a saját, megszokott életviteléhez!

További hasznosságok a távmunnkáról:

Távmunka segédletek
számítógépes ismeretek
Milyen számítógépes ismeretekre van szükség otthoni munkavégzéshez?

Milyen számítógépes ismeretekre van szükség otthoni munkavégzéshez?

Az előzőekben már vizsgáltuk az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközöket. Kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb eszközünk a számítógép: legyen az hordozható vagy asztali. A hardver adott, a szoftvereket azonban sokkal könnyebben tudjuk módosítani. Ebben a...