Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ

"A területi felzárkózási koordinációs központ és felnőttképzési feladatot ellátó regionális képző központok irányításáról és feladatairól szóló 3/2011. (II. 11.) KIM rendelet, és a módosításáról szóló 19/2011. (VI. 24.) KIM rendelet 6. § (1) bekezdése alapján a 9 db, eddig önálló Regionális Képző Központ a rendelet hatályba lépése napjával a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központtal, mint általános jogutóddal történő egyesítés (beolvadás) révén megszűnt.

A Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ elnevezése 2011. június 30-tól Türr István Képző és Kutató Intézetre változott."

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

A megfelelő otthoni irodakörnyezet kialakítása

by | Távmunka segédletek

Sorra vettük már, milyen eszközökre van szükség az otthoni munkavégzéshez. Vizsgáltuk a számítógépes ismereteket is. Arról azonban még nem esett szó, hogy milyen környezetet alakítsunk ki otthon. Most ezt vizsgáljuk és erre adunk néhány tippet, ötletet.

Rend avagy csend a lelke mindennek?

Mikor otthon tervezünk dolgozni, arra fel kell készülnünk. A távmunka sikerességéhez szükségeltetik mindenekelőtt egy nyugodt környezet.

Aki kisebb lakásban lakik, vagy vannak huzamosabb ideig otthon tartózkodó családtagjai, annak nehezebb dolga van. A csend ugyanis alapfeltétele annak, hogy koncentrálni tudjunk.

Csend olyan értelemben véve csend, hogy minden nem általunk választott vagy generált zaj ki legyen zárva. Az utcán visongató gyerekek, a szomszédban építkezés vagy sziplán csak egy ugató kutya is meg tudja törni a ritmust.

Különféle személyiségtípusok léteznek, és egyes típusokba tartozó egyének kevésbé viselik jól a zajokat. Akár a legkisebb zörejhangok is képesek arra, hogy kizökkentsék az érzékenyebb típusokat. Ilyenkor jöhet jól esetleg egy külön kis szoba – vagy ha ez nem megoldható, akkor általunk választott muzsika.

TIPP: megtehetjük, hogy ajtónkra ragasztott felirat matricával jelezzük otthoni irodánkat. Az ajtóra ragasztott felirat/ábra segíti az átszellemülést és a családtagoknak is “megálljt parancsol”.

Hosszabb távon mindenképpen a csöndes környezet lehet az egyik titka a sikeres távmunkának.

Napi rutin

Talán csak legyintünk arra, hogy tartsuk magunkat valamilyen menetrendhez otthon is, de nem is gondolnánk, mekkora szerepe van mindennek. Amikor “hagyományos” munkanapot élünk, megvan az egész napos rutinunk. Reggel ébresztő kelt minket, majd (jó esetben) egy reggeli után útra kelünk a munkahelyre. Pontosan kell érkeznünk, és odabent a feladatainkat is viszonylag egy kialakult menetrend szerint végezzük.

Odahaza – ha nem kell alkalmazkodnunk például gyerekeinkhez, élettársunkhoz – akkor már a felkeléssel problémák lehetnek. Miért kelnénk fel időben, ha otthonról fogunk dolgozni? A probléma mindezzel azl, hogy ha adott feladatokat kell elvégeznünk egy nap, akkor azok a felkelés idejével együtt tolódnak.

Arról nem is beszélve, hogy minden bizonnyal valakinek fontos lenne az általunk elvégzett feladat – és így mások is csúszni fognak, ami egy cég életében nem vezethet jóra.

Ezzel szemben, ha van egy napi rutinunk otthoni munka esetén is, akkor sokkal könnyebben, zökkenőmentesebben alakulhatnak a dolgok.

Tervezzük meg, mikor kelünk, mikor van a reggeli ideje és mikor kezdünk neki a feladatoknak. Kezdhetjük a feladatvégzést egy újabb tervezéssel: vegyük számba, milyen teendők várnak ránk aznap, hogy tudjuk őket beosztani.

Ha vannak gyermekeink, akkor még egy fokkal nehezebb a helyzet, hiszen az ő napirendjüket is nagyrészt nekünk kell kialakítani. Az oktatás mellett feltétlen gondoskodjunk arró, hogy játékre, szórakozásra is jusson idejük – és lehetőleg ez ne a TV nézésében merüljön ki. Ha ketten vannak, a társasjátékozás kiváló választás lehet!

A játékboltok közül is ajánlott a kifejezetten társasjátékokat kínáló boltokban válogatni, hiszen itt szakszerűe segítséget kapunk a választáshoz, ami sok időt spórolhat számunkra. (Az ország egyik legjobb társasjátékos boltja Kecskeméten van, de online is számos blog foglalkozik a megfelelő játék kiválasztásával.)

Egy jól megválasztott játék a család részére is könnyed kikapcsolódást jelent, ami távmunka esetén kulcsfontosságú (különben egybefolynak napjaink).

 

Kellemes környezet

Feltétlen szánjunk időt arra, hogy “házi” irodánkat kialakítsuk. A legtöbb embernek az irodájában is megtalálhatók olyan személyes tárgyak, mint például egy fénykép, egy bögre vagy csupán a gyermekünk által készített apróság.

Ezek a dolgok segítenek nekünk abban, hogy munkavégzésünk hatékony lehessen – hiszen látjuk, milyen célból, vagy kikért is dolgozunk.

Jó tanács lehet, ha növényekkel is körbevesszük magunkat. Sok olyan növény van, ami jelentős oxigént juttat a levegőbe. Az oxigén pedig serkentőleg hathat agyunkra. A Vitorlavirág például egy ilyen fajta.

Arra azért figyeljünk, hogy lehetőleg ne erős illatú növényeket vagy virágokat válasszunk. Például a jácint vagy a levendula illata meglehetősen erős – utóbbi nyugtató hatásáról is ismert, így inkább ezeket az erősen illatozó növényeket, virágokat tartogassuk a hálóhelyünk környékére. 

Összefoglalva…

A napi rutin kialakítása valószínűleg már önmagában is sokat fog segíteni a hatékonyságon. Ugyanakkor a csend megteremtésével és esetleg a személyes tárgyak, növények otthoni irodánkban való elhelyezésével nem csak hasznossá, de kellemessé is varázsolhatjuk a feladataink megoldásával eltöltött időt!

További hasznosságok a távmunnkáról:

Távmunka segédletek
számítógépes ismeretek
Milyen számítógépes ismeretekre van szükség otthoni munkavégzéshez?

Milyen számítógépes ismeretekre van szükség otthoni munkavégzéshez?

Az előzőekben már vizsgáltuk az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközöket. Kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb eszközünk a számítógép: legyen az hordozható vagy asztali. A hardver adott, a szoftvereket azonban sokkal könnyebben tudjuk módosítani. Ebben a...